Categories: energielening

Bespaar op je lening voor groene projecten.

?????????????????????????????

‘Sinds 2015 kan elkeen een beroep doen op een ‘Energie bespaar lening’ als hij van plan is zijn huis energiezuiniger te maken. De federale overheid wil daarmee gezinnen die aandacht hebben voor het milieu maar door de crisis krapper bij kas zitten, terug ondersteunen bij hun groene projecten. Zo hebben de investeringen niet meteen invloed op hun koopkracht en geniet zowel de privépersoon als de overheid van dit initiatief.

Het voordeel dat de federale overheid biedt is tweeledig: ten eerste neemt de overheid een deel van de interest van de lening voor zich. Dat betekent dat je maar een rente betaalt van maar 2% procent, en naar gelang je persoonlijke situatie zelfs 0 procent.

Wat is er veranderd in 2015

Waar je vroeger als eigenaar van een huis dat reeds 5 jaar lang in gebruik had kon je voor de resterende interesten een belastingvermindering van 40 procent kon aanvragen. Stel dat je dus 400 euro moest betalen, dan had je recht op een vermindering van 160 euro.

Dus nu is er dus de Energie bespaar lening die in de plaats is gekomen, deze kan je afsluiten bij een energiehuis en daarmee de volgende projecten laten financieren, het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler, het vervangen of laten onderhouden van een hoge rendement verwarmingsketel, het installeren van een warmtepomp, het plaatsen van dubbel glas, het laten isoleren of zelf isoleren van je dak, muur of vloer, het installeren van thermostatische kranen of voor een energieaudit.

De energielening die je aangaat kan maximaal 10.000 bedragen en dit bedragen geld  per woning en niet per persoon. Wie dus samen met een partner het project aangaat, kan tot ook maar tot 10.000 euro lenen, waar dit voorheen 30.000 euro was. Andere voorwaarde is dat de werken uitgevoerd meoten worden door een erkend aannemer. Dit gaat wederom een tijdelijke ondersteuningsmaatregel van de federale overheid in België die afloopt op 31 december 2015.

Posted on Oct 26, 2015

Meest Gelezen

Archief

Top