Categories: Hypothecaire Leningen

Om een sociale lening af te sluiten voor de aankoop van een woning in België moet je aan een aantal voorwaarden voldoen met betrekking tot de verkoopwaarde en het gebruik van de woning.

Voorwaarden

De verkoopwaarde van de woning mag het wettelijk bepaalde maximumbedrag niet overschrijden. Dit maximumbedrag is afhankelijk van waar je wilt gaan kopen:

Indien je toch een huis wilt kopen met een verkoopwaarde hoger dan het maximumbedrag, moet de woning gebouwd en verkocht zijn door:

  • de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen
  • het Vlaams Woningfonds van de Grote Gezinnen of een sociale huisvestingsmaatschappij
  • de Brusselse huisvestingsmaatschappij of én van haar erkende huisvestingsmaatschappijen
  • een erkende huisvestingsmaatschappij uit de regio Wallonië

Je mag geen andere woning in je bezit hebben. Niet in volle eigendom en ook niet in vruchtgebruik. De te kopen woning moet het enige woning zijn. De woning waarvoor geleend wordt, moet volledig in je eigendom zijn. Je/jullie moeten zelf in de woning gaan wonen. De woning mag geen basis zijn voor handelsactiviteiten. Echter is het beperkt gebruik van beroepsdoeleinden wel toegelaten.

Voordelen van een sociale lening.

Een sociale lening heeft een vaste rentevoet, welke afhankelijk is van de looptijd van de lening. Zo betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing en rente en blijven de kosten van de lening stabiel.De kosten van de notaris om de sociale lening te beschrijven zijn beperkt. Je betaalt maar de helft.Een vermindering van €250 euro op het ereloon van de notaris bij de aankoopakte. Je dossier wordt erg snel behandeld en je hoeft geen dossierkosten te betalen.

Waar kan je een sociale lening afsluiten?

Je kunt een sociale lening afsluiten bij de door de overheid erkende sociale kredietverstrekkers. Enkele kredietverstrekkers:

Vlaanderen:

Brussels Gewest:

Wallonië:

Posted on Apr 13, 2017

Meest Gelezen

Archief

Top