Categories: geldreserve

Een doorlopend krediet is een flexibele lening en wordt veel gebruikt door consumenten vanwege zijn flexibiliteit. Een doorlopend krediet wordt meestal afgesloten door consumenten die extra geld achter de hand willen hebben voor eventuele noodgevallen. Stel dat onverwachts uw wasmachine kapot gaat, maar u niet voldoende saldo heeft om een nieuwe af te schaffen. Een doorlopend krediet kan hier een oplossing voor zijn.

doorlopend krediet betekenis

Een doorlopend krediet heeft meerdere voordelen. De rente op een doorlopend krediet is laag, meestal rond de 1% a 2%. Ook kan er boete vrij afgelost worden. Heeft u bijvoorbeeld eenmalig extra geld nodig voor uw nieuwe wasmachine en kunt u een maand later uw krediet aflossen, dan hoeft u hier geen boete over te betalen. Bij een doorlopend krediet kunt u ook eerder afgeloste bedragen weer opnemen, wat bij een lening niet mogelijk is. Vandaar de naam “doorlopend krediet”. Zoals eerder vermeldt, is een doorlopende rekening uiterst flexibel. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om in de ene maand wat extra geld op te nemen en de vijf volgende maanden niks.

Het probleem bij een doorlopend krediet is dat de looptijd zeer lastig vast te stellen is, aangezien u afgeloste bedragen weer kunt opnemen. Naast het lastige vaststellen van de looptijd is ook de rente variabel. Wat inhoud dat de rente kan stijgen, en in uitzonderlijke gevallen, ook kan dalen. Het kan dus zijn dat u na een aantal jaren meer rente zult moeten betalen. Deze rentestijgingen zijn minimaal, maar kunnen toch aardig aantikken als het gaat om een groot bedrag. Informeer dus altijd goed naar de voorwaarden!

Een doorlopend krediet aanvragen?

Om een doorlopend krediet aan te vragen moet u minimaal 18 jaar zijn. De maximum leeftijd voor een doorlopend krediet varieert tussen de 60 en 75 jaar. Bij het verstrekken van een doorlopend krediet aan oudere consumenten zitten er voor de banken natuurlijk extra risico’s aan verbonden. De kans op overlijden neemt toe en ook het feit dat de meeste mensen rond die leeftijd met pensioen gaan. Voordat u een doorlopend krediet gaat aanvragen, is het natuurlijk handig om eerst te informeren bij verschillende kredietverstrekkers. Zo kan het zijn dat kredietverstrekker A voordeligere voorwaarden heeft dan kredietverstrekker B.

Het maximale bedrag aan krediet dat u kunt ontvangen zal afhangen van verschillende factoren. Om te beginnen zit er altijd een minimum en maximumbedrag verbonden aan een doorlopend krediet. Meestal ligt het minimum bedrag tussen de €2000 en €3000 en het maximum bedrag rond de €50.000. Het maximale kredietbedrag dat u kunt aanvragen zal gebaseerd worden op verschillende factoren. Zo wordt er natuurlijk gekeken naar uw inkomen, als u een partner heeft zal zijn netto inkomen ook meetellen. Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger het kredietbedrag dat u kunt aanvragen. Vervolgens wordt er ook gekeken naar uw uitgaven. Als u maandelijks net rond kan komen, dan zullen kredietverstrekkers dat in de beoordeling voor uw doorlopend krediet meenemen. Naast uw woonlasten en inkomen wordt er ook gekeken naar het aantal lopende leningen dat u al heeft open staan. Hoe hoger uw lopende rekeningen, hoe lager uw maximale kredietbedrag zal worden.

Posted on Mar 19, 2017

Meest Gelezen

Archief

Top