<style>.lazy{display:none}</style>Welk krediet past bij mij? - Geld Lenen In Belgie

Welk krediet past bij mijJe vraagt je misschien nu af welk krediet past bij mij. Want Je wilt misschien graag een nieuw huis kopen, waarvoor je een hypothecaire lening nodig hebt of een andere auto kopen met een autolening. Misschien wil je zelfs een persoonlijke lening afsluiten voor een vakantie. Er zijn vele soorten kredieten op de markt, speciaal afgestemd op jouw wensen.

Met welk krediet kan ik hoeveel kan ik lenen?

De vraag blijft natuurlijk altijd: “Hoeveel kan ik lenen?” Hierbij moet je rekening houden met je huidige financiële situatie. Je kunt wel een lening afsluiten, maar je moet hem ook kunnen afbetalen zonder dat je in de problemen komt. Juist om deze problemen te voorkomen, vragen kredietinstellingen altijd naar je inkomsten en vaste lasten en gezinssituatie. Aan de hand van deze gegevens kunnen aanbieders een aantal leningen berekenen, waaronder het maximaal te lenen bedrag van hun potentiële cliënten.

Leningen Berekenen

Leningen berekenen kun je snel een eenvoudig online door middel van een simulator. Deze simulator berekent de hoogte van de lening met de bijbehorende kosten en aflossingen voor verschillende bedragen en looptijden. Het kan voorkomen dat je dringend een andere auto nodig hebt, terwijl je er op dat moment eigenlijk geen geld voor hebt. Als je geen andere mogelijkheid ziet om aan het geld voor de auto te geraken, kun je altijd nog een autolening afsluiten. Een autolening valt onder de persoonlijke lening.

1) Met Welk krediet je autolening berekenen?

Als je wilt berekenen met welk krediet het kost om de auto van je keuze te financieren, begin je met een autolening simulatie. Na de invoer van een aantal persoonlijke gegevens en het gewenste leenbedrag, wat hooguit maar een paar minuten kost, krijg je een berekening van de lening. Zo weet je precies het bedrag wat je maandelijks zult moeten betalen. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente.

Vraag offertes aan en/of gebruik de simulator van verschillende kredietverstrekkers, zodat je een reëel overzicht krijgt van de kosten en voorwaarden van de lening. Hou daarbij rekening met het rentepercentage en de looptijd.  Een berekening en/of een offerteaanvraag is altijd gratis en geheel vrijblijvend!

Niemand betaalt graag teveel, dus sluit nooit zomaar een lening af, zonder na te gaan waar je de goedkoopste autolening hebt. Zorg ervoor dat je bij het afsluiten van lening de looptijd zo kort mogelijk houdt. Het is niet fijn om nog voor een auto te betalen, terwijl deze eigenlijk aan vervanging toe is.

Autolening afsluiten

Indien je een autolening hebt gevonden die je wilt afsluiten, dan bevestig je de offerte die je van de kredietverstrekker hebt gekregen. Vervolgens worden er een aantal zaken getoetst . Zo wordt er onder andere nagegaan of je geen problemen hebt met de terugbetaling van eventuele andere kredieten en of je financiële situatie het toelaat om de lening terug te betalen. Indien alles in orde is bevonden, krijg je het contract thuisgestuurd. In het contract zal de hoogte van het te lenen bedrag staan, het rentepercentage, de hoogte van de maandelijkse aflossingen en de looptijd van de lening.  Dit contract moet ondertekend teruggestuurd worden, vaak met een recto – verso kopie van je identiteitskaart. Deze gehele procedure gaat vrij vlot en in veel gevallen kun je al na een paar dagen over het geld beschikken.

Autofinanciering bij de dealer

Tegenwoordig bieden de meeste autodealers de mogelijkheid aan om een financiering af te sluiten voor de auto die je aan wilt kopen. Dit oogt wel makkelijk, maar in de praktijk is dit vaak minder voordelig dan een lenen bij een reguliere  kredietverstrekker. Kijk daarom ook goed naar deze voorwaarden en vergelijk de kosten met ander leningen.

Een autolening simulatie is een online berekening van een autolening. Aan de hand van de hoogte van het te lenen bedrag en de looptijd van de lening wordt er een berekening gemaakt van de totale kosten. Op deze manier kom je te weten hoeveel je maandelijks afbetaalt aan rente en aan aflossing.

Net als elke andere online berekening, is de autolening simulatie geheel vrijblijvend. Dit wil zeggen dat je niet verplicht bent om de lening af te sluiten na het voltooien van de simulatie. Het dient louter als informatie.

Om een goed overzicht te krijgen van aanbiedingen van de kredietverstrekkers, adviseren we om zo veel mogelijk simulaties en/ of offertes te verzamelen. Alleen op deze manier kun je gaan vergelijken, want natuurlijk is niet elke kredietverstrekker even goedkoop! Om het je gemakkelijk te maken, hebben we alvast de meeste kredietverstrekkers op een rijtje gezet. Schroom niet om een simulatie uit te voeren of een offerte aan te vragen!

2) Het geldreserve een flexibel krediet.

Een geldreserve is de meest gebruikte kredietvorm. Het is een leenvorm waarbij je steeds geld tot je beschikking hebt. Want het bedrag dat je leent, zal bij een overeenkomst in één keer beschikbaar zijn, maar je bent vrij om dit bedrag al dan niet in zijn geheel op te nemen. Het krediet blijft steeds beschikbaar tot de kredietlimiet bereikt is. Op het moment dat je aflost, kun je het afgeloste bedrag ook weer terug opnemen. Dit maakt deze kredietvorm erg flexibel.

Rente

De rente die je betaalt is afhankelijk van een aantal factoren: de hoogte van het krediet, het bedrag dat openstaat en de actuele rentestand.  Als deze rentestand hoger of lager wordt, dan zal je ook meer of minder rente over je krediet moeten betalen. De rente staat bij een geldreserve dus niet vast.

Aflossen

Om het krediet af te lossen, zal maandelijks een voorstel gedaan worden. Gebruikelijk is zo’n 1,5 à 2 procent van het kredietlimiet. Dit percentage bedraagt niet alleen de aflossing van het krediet, maar zal ook bestaan uit de rente. De looptijd van de lening is in de meeste gevallen variabel. Bij sommige leningen moet je een boete betalen bij vroegtijdig aflossen, maar bij een geldreserve is dit niet het geval. Je kunt dus direct het volledige bedrag aflossen en het krediet stopzetten. Indien het nodig is, kun je ook vrij gemakkelijk een aanvraag doen om het kredietlimiet te verhogen.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een geldreserve is het gemak waarmee je het geld steeds terug op kan nemen, zodat je steeds over een financiële reserve beschikt. Je betaalt alleen maar rente over het openstaande saldo. Het nadeel is dat de rente vrij hoog is bij een geldreserve. Omdat de rente variabel is en ook kan stijgen, kunnen de kosten van de lening flink oplopen. Door deze mogelijke veranderingen in de rente en de mogelijkheid om tussentijds op te nemen, staat de einddatum van de lening niet echt vast.

Negatieve kredietregistratie

Om met welk krediet af te sluiten, zal er worden nagegaan of je geen negatieve kredietregistratie hebt. Er wordt dus nagekeken of je geen andere leningen hebt en/of betalingsproblemen hebt of hebt gehad. Als blijkt dat je een negatieve kredietregistratie hebt, dan kun je geen geldreserve afsluiten.

Geldreserve berekenen

Laat de hoogte van je geldreserve berekenen door verschillende kredietverstrekkers. Vraag overal een offerte aan en vergelijk goed. Een offerteaanvraag is altijd vrijblijvend en gratis. Je bent tot niets verplicht. Bestudeer de offertes goed, zodat je uiteindelijk bij de goedkoopste kredietverstrekker je geldreserve kunt afsluiten.

3) De hypothecaire lening voor een huis

Met welk krediet is de hypothecaire lening die je afsluit om een huis te kunnen kopen. Bij dit krediet wordt het huis als onderpand gebruikt. Dit wil zeggen dat de kredietverstrekker het recht heeft om het huis te verkopen om je schuld af te lossen als je je contractuele verplichtingen om welke reden dan ook niet meer kunt nakomen.

Soorten hypotheken

Er zijn bestaan veel verschillende soorten hypotheken en elke vorm heeft weer zijn voor- en nadelen. We bespreken de meest klassieke Belgische hypotheekvormen.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is de meest klassieke en meest eenvoudige hypotheek. Elke maand betaal je een vast bedrag. Dit bedrag omvat de aflossing van de schuld en rente over het openstaande schuldsaldo. Omdat je maandelijks een vast bedrag betaalt, neemt je lening af. Je zult ook steeds minder rente betalen, omdat de openstaande schuld ook steeds kleiner wordt. Je bruto maandlasten zijn bij de aanvang van een lineaire hypotheek hoog en nemen af naarmate de hypotheek afgelost wordt.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je geen aflossing, maar enkel rente. Je lost dus niets af. Dit is echter wel mogelijk. Je kunt bij een aflossingsvrije hypotheek meestal tot 20% boetevrij aflossen. Bij deze hypotheek heb je een lage maandlasten. Daar staat tegenover dat je ook geen eigen kapitaal opbouwd. Als je de woning verkoopt of na een overlijden, moet de schuld afgelost worden aan de bank.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek blijft je maandelijkse last die uit aflossing en rente bestaat, gedurende de gehele looptijd van de hypotheek gelijk. In het begin los je weinig af betaal je veel rente. Tijdens de looptijd zal hier verandering in komen. Het bedrag dat je aan rente betaalt, wordt kleiner en de aflossing groter.

Korting op deze lening

Als je over eigen spaargeld beschikt, kun je korting krijgen op een hypothecaire lening. Om aanspraak te maken op deze korting, zul je over het algemeen minimaal 20% van de aankoopbedrag van je huis plus de notariskosten uit eigen zak moeten betalen. Hierbij geld hoe hoger het percentage van de eigen inbreng is, hoe gunstiger de voorwaarden zullen zijn.

Simulatie

Om een hypotheek te berekenen, kun je een hypothecaire lening simulatie laten uitvoeren. Bij vele banken kun je dit online doen, zodat je snel weet hoeveel je kunt lenen en wat je maandlasten zullen zijn. Je moet daarbij wel een keuze maken tussen de soort hypotheek, een vaste of variabele rente en het aantal jaren looptijd. De hypothecaire lening simulatie is gratis en natuurlijk vrijblijvend.

4) Wanneer kies je voor een persoonlijke lening?

Je wilt je huis verbouwen, een auto kopen, op vakantie, … Kortom, je wilt een bepaalde aankoop of uitgave doen waarvoor je geld nodig hebt. Als je op dat moment niet over voldoende financiële middelen beschikt, kan een persoonlijke lening de uitkomst bieden.

Aflossing en rente

Een persoonlijke lening is een lening waarbij je een vast maandelijks bedrag afbetaalt: de aflossing en rente. De rente van een persoonlijke lening is redelijk hoog en is wettelijk bepaald. Sinds 1 december 2010 is de maximale rente dat een kredietverstrekker mag rekenen voor een persoonlijke lening 19,5% voor een bedrag dat gelijk is of kleiner is dan € 1250.  Voor bedragen tussen de € 1250 en € 5000 is dat 14%.

Als je lening meer bedraagt dan € 5000, dan mag er een maximale rente berekend worden van 11,5%. Onder deze percentages vallen de totale kosten. De reden van deze hoge rentepercentages is omdat er geen onderpand aanwezig is en de kredietverstrekkers min of meer een risico lopen. Zoals het geval is bij een doorlopend krediet kun je bij een persoonlijke lening het afgeloste geld niet meer terug opnemen. Je lost in feite af tot het einde van de looptijd, zodat je saldo op nul komt te staan. De looptijd van een persoonlijke lening wordt van te voren vast gelegd en is meestal een korte periode, vaak tussen de 6 en 36 maanden.

Persoonlijke lening berekenen

Je kunt snel en eenvoudig laten berekenen hoeveel je kunt lenen. Doe een online simulatie of vraag een offerte aan om je maandelijkse kosten te berekenen voor verschillende bedragen en looptijden.

5) Snel geld lenen met een minilening.

Als je snel geld wilt lenen met welk krediet, kijk dan eens goed rond op internet. Er zijn vele online kredietverstrekkers waarbij je bij een positieve kredietregistratie snel het geld op je rekening hebt staan. Soms is dat nog dezelfde dag. Let wel altijd op: lenen kost geld! Voor een ultra snelle lening, kun je eventueel een mini lening afsluiten.

Het zal je maar gebeuren. Het einde van de maand nadert en je geld is gewoon op. Een extra beetje geld zou erg welkom zijn, net om de maand goed door te kunnen komen. Snel een klein bedrag lenen, tegenwoordig is het allemaal mogelijk. We spreken in dit geval over een minilening. Een minilening doet zijn naam eer aan. Als je een groot bedrag wilt lenen, is dit dan ook geen geschikte oplossing. Het maximaal te lenen bedrag is vaak maar € 1000

De voor- en nadelen van deze kleine lening

Het voordeel van met welk krediet een minilening is dat je zeer snel over het geleende bedrag kunt beschikken. Ook al heb je een negatieve kredietregistratie, je kunt in de meeste gevallen deze lening toch afsluiten. Het kan de redder in nood zijn. Het nadeel van deze lening is dat je het geld heel snel moet terugbetalen. Als je deze looptijd overschrijdt, dan riskeer je een hoge boete. Een ander nadeel is dat je veel rente op je krediet betaalt. Rentepercentages van 20% zijn dan ook niet ongewoon.

Inhoudsopgave:

Door Evelien Janssens

Oprichtster en zakelijke leiding van Geld lenen in Belgie, een organisatie die leningen vergelijkt..